Lessen volgens het Freestyle systeem. Loswerken, grondwerk en de dubbele lange lijnen. Met deze drie technieken train je je paard onbelast vanaf de grond. Het is een fijne voorbereiding naar het rijden toe maar ook zeker een nuttige afwisseling en training voor je paard naast het rijden. Je kunt de lessen volgen met je eigen paard of met een lespaard van Paard en Gewicht. Het freestyle systeem is ontwikkeld door Emiel Voest die samen met Chaja het systeem doorontwikkeld heeft. Het paard ervaart bij dit systeem minder stress dan traditionele training methodes doordat je o.a. rekening houdt met het natuurlijke gedrag van het paard.
Door middel van lichaamstaal communiceren met je paard. Door bewust met lichaamstaal bezig te zijn krijg je controle over de richting en de snelheid waarin jou paard gaat. Jouw paard beweegt volledig in vrijheid zonder enig harnachement. Het paard reageert in zijn natuurlijke reactie op jouw houding en positie in een afgesloten vierkante ruimte van ca 14 x 14 m. Naast de loswerkruimte maak je gebruik van een leadrope als verlengstuk van je arm.
Grondwerk wordt steeds populairder. Niet vreemd want er zitten veel voordelen aan en is leuk om te doen. Je paard trainen vanaf de grond. Je werkt aan de gehoorzaamheid, leiderschap, vertrouwensband en de snelheid en richting waarin je paard loopt. Met behulp van een trainingshalster en een leadrope.
De basis oefeningen: leiden, volgen, halthouden, achterwaarts en hoofd laag zijn de oefeningen waar je dagelijks gebruik van maakt.
Grondwerk oefeningen zoals: de lus, follow de lead en op de cirkel zetten zijn voorbereidende stappen naar de dubbele lange lijnen.
De derde techniek van het freestyle systeem. Nog zo'n mooie manier om met je paard bezig te zijn. Je werkt in de centrumpositie (midden van de cirkel) en de menpositie (achter je paard) aan de verticale en horizontale balans van je paard. Hierbij train je je paard, zonder het ruitergewicht, van de natuurlijke houding naar de rij typische houding. De dubbele lange lijnen wordt ook wel de brug naar het rijden genoemd.
Maak kennis met de lespaarden van Paard en Gewicht.
Rosey is een zwartbonte tinker merrie. Ze is vriendelijk en nieuwsgierig. De officiële naam van Rosey is Grettel. Ze heeft een leuke snor maar wil liever niet dat je daar aan zit.
Sproet is een D-pony merrie die op papier eigenlijk Cré Cille is genaamd. Ze is veelzijdig en houdt erg van eten. Omdat ze het liefst de hele dag door eet, draagt ze vaak een graasmasker om te voorkomen dat ze te dik door het leven gaat.
Carmello is een Andalusiër (PRE) hij is geboren in Spanje. Als 3 jarige via Duitsland naar Nederland gekomen. Springen is niet zijn sterkste punt. Maar verder laat hij zich vaak van de goede kant zien.
Caiso is als verrassing bij ons geboren. Zijn moeder Utah (fjord) was drachtig zonder dat dit bij ons bekend was. Zijn vader is een kruising Welsh x New-forest. Caiso is een veelzijdige pony.
Hielke is een Friese ruin. Hij is al vanaf veulen bij ons. Hij vindt het heerlijk om lekker vlot door het bos te draven. Ook komt hij goed mee in de dressuursport.
De "kudde" staat 24/7 buiten. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze de inloopstal in gaan of buiten zijn. Binnen hebben ze altijd toegang tot vers drinkwater. Buiten staat een grote hooiruif en is er een zeer ruime weide. Het is een stabiele groep.
Mijn naam is Tjitske. Het "paardenvirus" heb ik geërfd van mijn opa. Tot mijn elfde bestond mijn "paardenwereld" helaas alleen uit af en toe op een paard van vriendinnen te mogen rijden en mee te gaan kijken wanneer zij les hadden. Daarna gingen wij verhuizen en hadden we de mogelijkheid om een pony aan huis te hebben. Toen kwam Olanca, mijn eerste pony, gekregen van mijn opa en oma. Gelukkig een doorgewinterde fijne leerpony, want ik had op dat moment wel een pony, maar nog geen mogelijkheid tot lessen volgen. Na Olanca volgden er nog vele pony's en paarden waar ik mee gereden heb en lessen mee heb gegeven. Wat begon op een weiland is uiteindelijk uitgebreid naar een kleinschalige FNRS manege. Nu bijna 40 jaar later ben ik nog steeds dagelijks door paarden omringd.
De eerste pony waar alles mee begonnen is. Olanca was een D-pony die bij een vorige eigenaar Z springen is geweest en L dressuur. Van haar heb ik heel veel geleerd. We hebben veel bosritten gemaakt, dressuur gereden, mee op ponykamp geweest en gewoon heel veel plezier gehad.
Ze heeft ons ook Kend en Lucky, 2 fijne nakomelingen gegeven. Ze hebben beide in de lessen en buitenritten meegelopen. Kend is ook uitgebracht op wedstrijden. Hij was L springen en M1 dressuur geklasseerd.
Olanca is uiteindelijk 27 jaar geworden.
Omdat je nooit bent uitgeleerd over paarden......
Inmiddels heb ik door de jaren heen een heel aantal opleidingen, cursussen en bijscholingen die paard gerelateerd zijn gevolgd.
Een aantal hiervan zijn:
Het paardenvirus is door de jaren heen uitgebreid van hobby naar werk. Alhoewel ik het niet voel als werk, maar meer een manier van leven met de paarden als passie.
1994-2009
Het begon in 1994 met de vraag van een campinggast: Mijn kleinkind wil niet meer mee naar de camping, omdat ze dan haar paardrijles mist. Wil jij haar gaan les geven op jouw pony in het weekend?
Hierna is onze familie camping in een paar seizoenen uitgebreid naar een familie camping met eigen FNRS manege voor de camping gasten. Op dat moment een uniek concept in Nederland.
2009-2022
In 2009 de overstap gemaakt naar een camping aan de rand van nationaal park het Drents-Friese-Wold. Ook hier de passie van de paarden weer gecombineerd met het recreatie werk.
2022-heden
In 2022 hebben wij ons bedrijf verkocht, maar het paardenvirus raak je niet kwijt. Paard en Gewicht is de nieuwe manier om met het "paardenvirus" om te gaan.
WhatsApp: 06-13747020
Terwisscha 15, 8426 SJ, Appelscha
Openingstijden: Op afspraak
Tarieven
Algemene voorwaarden
Privacy policy
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.